VEELGESTELDE VRAGEN

Mindfulness

Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent dat je bewust aandacht geeft aan wat er hier en nu is.  Zonder iets af te wijzen, zonder te (ver)oordelen. Alles wat er op het moment is, mag er zijn. Je leert zo jezelf en je patronen in denken, voelen en doen beter kennen. Hierdoor neem je wat afstand van jezelf en jouw patronen en ontstaat er keuzevrijheid. Dit geeft je de gelegenheid om bewuste, frisse keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren.

Is Mindfulness vaag en zweverig?

Sanne kan zich nog goed het moment herinneren dat ze sceptisch tegenover Mindfulness stond. Dat ze dacht dat Mindfulness vaag en zweverig was en er een “geitenwollensokken sfeertje” rond Mindfulness hing. Nadat Sanne een training Mindfulness volgde wist ze wel beter. Ze had rechtstreeks ervaren dat Mindfulness juist een hele praktische methode is die iedereen kan leren toepassen. In elke situatie.

Zijn Mindfulness en meditatie hetzelfde?

Meditatie is een onderdeel van de training Mindfulness. De meditatietechnieken waarmee wordt geoefend zijn als volgt: lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en bewegingsoefeningen. Je kunt deze meditatietechnieken zien als middelen om tot inzichten te komen. Inzichten die je in het dagelijkse leven kunt toepassen.

Bij welke klachten kan Mindfulness helpen?

 Mindfulness kan onder andere helpen bij: 
– Angst;
– Moeheid; 

– Somberheid;
– Slaapproblemen;
– Pijnlijke emoties;
– Spanning en stress;
– Stemmingswisselingen;
– Zelfkritische gedachten;
– Overspannenheid of een burnout;
– Piekergedachten en het ‘loslaten’ daarvan; 

Ook wanneer je geen klachten ervaart kan Mindfulness helpen. Mindfulness kan jou meer inzicht, helderheid en focus brengen.

Mindfulness iets voor jou? 

Kan ik ook meedoen aan een training Mindfulness wanneer ik geen klachten ervaar?

Ja! Ook wanneer je geen klachten ervaart kun je baat hebben bij Mindfulness. Mindfulness kan jou bijvoorbeeld meer inzicht, helderheid en focus brengen.

Wanneer kan ik beter niet meedoen aan een training Mindfulness?

Het kan zijn dat je midden in een ingrijpende levensgebeurtenis zit. Misschien ben je aan het verhuizen, ben je verwikkeld in een scheiding of heb je te maken met een verlies van een naaste. Wanneer dit het geval is kun je beter even wachten met de training. Wanneer je last hebt van een ernstige, actieve depressie is het ook beter om te wachten. Je kunt hierover overleggen met Sanne.

Moet ik ook persoonlijke dingen delen tijdens de training Mindfulness?

Niks moet! Je bent vrij om te delen wat je met de groep wilt delen. En vrij om dingen voor je te houden.

Praktisch 

Hoe lang duurt de groepstraining Mindfulness?

De groepstraining duurt 8 weken. Elke week is er een sessie van 2.5uur. De sessie duurt van 19.00 tot 21.30uur. Tussen sessie 6 en 7 is er een stiltedag. Deze vindt in het weekend plaats van 10.00 tot 16.00uur.

Hoe lang duurt de individuele training Mindfulness?

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 uur. 

Hoeveel deelnemers doen er mee aan de groepstraining Mindfulness?

Minimaal 3 en maximaal 8 deelnemers.

Effect Mindfulness 

Wat zijn de effecten van een training Mindfulness?

Een training Mindfulness kan effectief zijn bij diverse klachten: 
– Stress, angst, piekeren, slapeloosheid, chronische pijnklachten, somberheid, depressieve klachten en stemmingswisselingen. Ook kan de training helpen bij overspannenheid of burnout. 
Wanneer je geen klachten ervaart kun je ook baat hebben bij Mindfulness. Mindfulness kan jou meer inzicht, helderheid en focus brengen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Mindfulness:
Het aantal onderzoeken naar de effecten van Mindfulness is de afgelopen jaren explosief gestegen. Onderzoeksresultaten naar de effectiviteit van Mindfulness lijken veelbelovend. Zowel voor een training Mindfulness in groepsverband als een individuele training Mindfulness. 
Uit deze onderzoeken blijkt dat veel mensen die klachten ervaren baat hebben gevonden bij Mindfulness. Mogelijk verdwijnen de klachten of leren mensen anders omgaan met de klachten die ze ervaren.  Omdat het vaststellen van een interventie (zoals een training Mindfulness)  een complex proces is, is nader onderzoek naar de effecten van een training Mindfulness nodig. Op de website van het Radboud Centrum voor Mindfulness en in een onderzoek van eind 2016 kun je hier meer over lezen. 

 

 

 

 

Vergoeding 

Wordt de training Mindfulness vergoed?

Wanneer je burn- outklachten ervaart of mantelzorger bent kan het zijn dat je de training (deels) van jouw zorgverzekeraar vergoed krijgt. Sanne is categorie 1 trainer en lid van de beroepsvereniging voor Mindfulnesstrainers. Op de website Zorgwijzer zie je welke zorgverzekeraars de training in 2018 vergoeden.  Er zijn ook andere mogelijkheden om de training vergoed te krijgen.